Unpopular opinion: En ole Queen-fani

Ajoin Hennan kanssa Vihdintietä pitkin kotiin Kaaresta. Radiosta soi biisi, johon Saara Aalto luisteli Dancing on Ice -kilpailussa. En tiennyt biisin nimeä, mutta pian sekin selvisi: Killer Queen, yhtyeeltä Queen. Nyt Killer Queen on soinut monta päivää päässäni eikä asiaa auta se, että renkutan biisiä minkä ehdin. En kuitenkaan ole mikään Queen-fani - ja nyt sen tietävät muutkin.


Ryhmächatissa kävi ilmi, että osasin nimetä Queenilta vain kolme biisiä: Killer Queen, We are the Champions ja Don't stop me now. Pienellä lisäavustuksella muistin We will rock you - ja Bohemian Rhapsody -nimiset kappaleet, joista jälkimmäistä en muista koskaan kuulleeni. Kaverini olivat jostain syystä todella järkyttyneitä. Joku ei tiedä, miten Bohemian Rhapsody menee? Joku sai vasta lokakuussa tietää, kuka oli Freddie Mercury? Kuinka se on mahdollista?


No, minä puolestani en ihan käsittänyt, mikä tässä on niin kummallista. Kun Queenista on puhuttu, olen vain sujuvasti ollut hiljaa ja kuunnellut muiden juttuja tietämättä enempää kuin sen, että on kyse musiikista. Aihe ei ole kiinnostanut niin paljon, että olisin vaivautunut kysymään siitä tai ottamaan siitä selvää. Olen niin tottunut siihen, että ympärilläni puhutaan yhtyeistä ja Netflix-sarjoista, joista minulla ei ole hajuakaan, etten pahemmin jaksa välittää, jos en joskus jotain ymmärrä. Nyt ymmärtämättömyyteni leimattiin kuitenkin jälleen kerran yleissivistyksen puutteeksi. Tästä inspiroituneena aloin pohtia, mikä oikeasti on yleissivistystä ja mikä ei. Samalla mietin itsekseni: mikä siinä on niin kamalaa, ettei joku yksinkertaisesti tiedä jostain asiasta muiden mielestä tarpeeksi? Miksi minun pitäisi tietää Queenista yhtään mitään? Kaverit pitävät sitä yleissivistyksenä, minä kyseenalaistan termin yleissivistys. Mikä lasketaan yleissivistykseksi, kuka määrittää sen, mitä on yleissivistys? 


Googletin yleissivistysksen pyrkimyksenäni selvittää, olenko oikeasti yleissivistymätön. Ilta-Sanomien yleissivistystestistä sain 11/15, mutta jatkoin vielä tiedon metsästystä. Vastaan tuli Wikipedia, joka valaisi minua selittämällä ihan järkevän oloisesti termin yleissivistys: 

"Yleissivistyksellä (saks. Allgemeinbildung) tarkoitetaan pohjasivistystä, joka muodostuu kasvatuksen antamista ja koulussa opituista tiedoista, taidoista ja hyvistä tavoista.

Yleissivistyksellä on tarkoitettu sitä tieto- ja taitomäärää, joka kansalaisten olisi hallittava voidakseen toimia ja vaikuttaa yhteiskunnassa. Käytännössä tällä ei tarkoiteta mitään tiettyä oppimäärää vaan ideaalia, jota kohti olisi pyrittävä."

Siinä ja siinä. Kukaan minua kasvattaneista ei ole maininnut Queeniä niin, että siitä olisi jäänyt jotain mieleen. Toki olen törmännyt Queenin nimeen siellä täällä ja saanut tietää, että kyse on yhtyeestä, mutta ei minua ole opetettu kuuntelemaan Queeniä enkä itse ole kyseisen yhtyeeseen ryhtynyt tutustumaan. Koulun musiikin tunneilla en muista koskaan kuulleeni Queenistä - Beatlesista kyllä senkin edestä. Tietämättömyyteni ei myöskään ole vaikuttanut mahdollisuuksiini "toimia ja vaikuttaa yhteiskunnassa". 
Wikipedian mukaan en siis käsittääkseni ole yleissivistymätön. Jos kaikkien muiden pohjasivistykseen kuuluu Queen, niin myönnän olevani yleissivistymätön, mutta en millään jaksa uskoa, että kaikkien muiden kasvatuksessa ja koulutksessa Queen olisi näytellyt niin isoa roolia, että sen voisi laskea mukaan yleissivistykseen. Toisaalta Wikipedia on mitä on.


Jos ajatellaan, ettei Wikipedia ole oikeassa, lienee mahdollista, että Queen tosiaan kuuluu yleissivistykseen - tai sitten ei. Minulle ei ole vielä selvinnyt, kuinka moni muu kavereideni lisäksi on sitä mieltä, että Queen on yleissivistystä. Samaan aikaan mietin, onko tässä kyse vain yleisestä mielipiteestä. Jos valtaosan mielestä Queenin musiikki on hyvää ja tuntemisen arvoista, on silloin melko luonnollista, että jonkun tietämättömyys aiheesta aiheuttaa hämmennystä. Olen itsekin ollut useampaan kertaan järkyttynyt, kun joku on ilmoittanut, ettei ole nähnyt sitä, tätä tai tuota Disneyn elokuva. Olen myös ollut vahvasti sitä mieltä, että kyseinen Disneyn elokuva kuuluu yleissivistykseen. Samaa olen sanonut myös Harry Potter -sarjasta. Tämän Queen-keskustelun myötä olen kuitenkin ymmärtänyt, että jos en pidä Queenia yleissivistyksenä, niin en voi silloin väittää Harry Pottereiden tai Disneyn olevan sitä. Minulle Potterit ja Disney ovat isoja asioita, jollekin muulle Queen on iso asia. Nämä ovat siis aika pitkälti mielipidekysymyksiä. 

Usein sanotaan, että mielipideasioista ei voi kiistellä, mutta rohkenen olla eri mieltä. Kyllä voi, ja se on välillä hyvästäkin, mutta pitää muistaa, että toinen ei välttämättä ole aina halukas ymmärtämään esitettyä mielipidettä asiasta. Keskustellessa mielipiteistä tavoitteena ei pitäisi olla toisen käännyttäminen ajattelemaan samalla tavalla kuin itse ajattelee, vaan sen sijaan voisi keskittyä kuuntelemaan, mitä toisella on sanottavanaan, ja miettiä, voisiko omaa näkökulmaansa kenties muuttaa tai ainakin laajentaa. Ja muistakaa: aina ei tarvitse. 



Hassua kyllä, kukaan ei tunnu olevan kanssani samaa mieltä tästä Queen-asiasta. Kaikkien mielestä Queen tuntuu kuuluvan yleissivistykseen, joten jos nyt joku kanssani samaa mieltä oleva lukee tätä, ole kiltti ja ilmottaudu. 


P.S. En väitä, etten pitäisi Queenin musiikista. Tässä tekstissä mainituista Queenin kappaleista osa löytyy soittolistoiltani. En vain fanita Queeniä samalla tavalla kuin monet muut. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Soittorasiasta

Puhutaan pahaa

Ihan aikuisten oikeesti - koreografin ajatuksia