Sateenkaariherkkuja - Keksikakku

    Kaikki, jotka ovat nähneet minut keittiössä, tietävät, etten ole keittiössä parhaimmillani. En pidä ruoanlaitosta enkä leipomisesta ja mieluummin imuroin kuin laitan ruokaa. Toisin sanoen en ole ruoanlaittajana kovin hyvä, leipomisesta nyt puhumattakaan. Kuitenkin innostun silloin tällöin leipomaan jotain, yleensä mokkapaloja. 
    Kun eilen iski leipomisinnostus, halusin kokeilla jotain uutta. Sain ystävältäni Sofialta ylioppilaslahjaksi Mima Sinclair'n kirjan Sateenkaariherkkuja erityisen hauskoihin juhliin, joten päätin ottaa sen käyttöön. Valitsin toinen toistaan houkuttelevimpien herkkujen joukosta leivottavaksi keksikakun. Se vaikutti hyvältä ja helpolta vaihtoehdolta, josta kaltaiseni sählärin kannatti aloittaa matka sateenkaariherkkujen pariin. Kakun valmistuttua oli tietysti pakko leveillä somessa, että katsokaapas mitä tein, ihan itse osasin. Sen verran monta reseptikyselyä ja "Mäkin haluun!" -viestiä sain, että päätin jakaa ohjeen täällä. 






Keksikakku
(10 palaa, valmistelut 20 min sekä viilentyminen, paistoaika 25-30min)


125 g suolaamatonta voita, pehmennyttä, ja lisää voiteluun
75 g pehmeää, vaaleaa fariinisokeria (1 dl)
75 g sokeria (5/6 dl)
1 kananmuna
1 tl vaniljauutetta
225 g vehnäjauhoja (3½ dl), ja lisää jauhottamiseen
½ tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
½ tl hienoa suolaa
100 g hassel- tai macadamiapähkinöitä, karkeasti pilkottuna
125 g tummaa suklaata, karkeasti pilkottuna
180 g M&M-suklaapähkinöitä

- Huom! Käytin itse Valion Eila -voita, jossa on vähemmän suolaa. Toimi sekin ihan hyvin.



1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele ja jauhota kevyesti 22 cm:n kokoinen irtopohjavuoka. 

- Huom! Käytin itse 24 cm:n kokoista vuokaa, joten ei kaada maailmaa, jos vuoka on sentin tai pari isompi tai pienempi.



2. Sekoita sähkövatkaimella voi ja sokerit keskikokoisessa kulhossa, kunnes seos on kevyttä ja ilmavaa. Lisää muna ja vaniljauute ja vatkaa sekaisin. Siivilöi päälle jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja suola ja kääntele kunnes ne ovat juuri sekoittuneet. 

- Huom! Voin todella kannattaa olla pehmennyttä. Tein itse sen virheen, että yritin sekoittaa sitä ja sokereita voin ollessa liian kiinteää. Selvisin tilanteesta laittamalla kulhon mikroon yhteensä n. 30s ajaksi, jolloin voi suli sen verran, että seosta pystyi sekottamaan. Ja mitä seoksen koostumukseen tulee, niin minä en ainakaan tiedä, koska seos on kevyttä ja ilmavaa. Katsoin sen olevan valmista, kun se oli raa'an keksitaikinan väristä. 
- Vaniljauute on melko kallista, todella pieni pakkaus maksoi 2,85€. Sitä tulee taikinaan niin vähän, että sen voisi ehkä korvata vaniljasokerilla tms. Voi tietysti olla, että teelusikallisella nestettä on jokin merkittävä vaikutus kakun kasassa pysymiseen tai jotain... Jos joku kokeilee tätä ohjetta ja päätyy korvaamaan vaniljauutteen jollain muulla, kuulisin mielelläni lopputuloksesta!




3. Hämmennä taikinaan kolme neljäsosaa pähkinöistä, suklaapaloista ja M&M-karkeista. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Sirottele päälle loput pähkinät, suklaat ja karkit ja painele ne kevyesti taikinaan. 

- Huom! Kakkuun voi laittaa muitakin karkkeja kuin noita ohjeessa mainittuja. Itse en esimerkiksi käyttänyt ollenkaan pähkinää allergian vuoksi. Korvasin pähkinät Pätkis bites -paloilla ja M&M-pähkinät M&M-suklaaversiolla. Pätkikset kyllä sulivat aika tehokkaasti uunissa, eli ei ehkä paras ratkaisu. Sen sijaan tumma suklaa (Fazer) säilytti hyvin muotonsa. Toinen huomio: käytin itse enemmän karkkeja kuin ohjeessa sanottiin ja olen silti sitä mieltä, että niitä saisi ainakin kakun pinnalla olla enemmän. Toki kyseessä on makuasia :)





4. Paista uunissa 25-30 minuuttia, kunnes kakku on kohonnut ja väriltään kultainen. Peitä foliolla 15 minuutin paistamisen jälkeen, jos kakku alkaa ruskistua liian nopeasti. Anna jäähtyä täydellisesti vuoassa ennen irrottamista ja leikkaamista annospaloiksi. 

- Huom! Kakku todella ruskistui melko reippaasti. Laitoin folion kakun päälle ohjeen mukaisesti n. 15 minuutin paistamisen jälkeen. 


Helppoa ja yksinkertaista, sanon minä. Ja jos minä, joka olen toivoton tapaus keittiössä, onnistuin tässä, niin silloin kuka tahansa muukin pystyy tähän. Vaikket osaisi leipoa, kokeile silti! Ja jos katsot kuvia tarkasti, huomaat, että minullakaan homma ei mennyt ihan putkeen... Vertaistukea siis löytyy. 

Ja mainittakoon vielä, että kaikki kuvat ovat puhelimella otettuja, joten siksi ne eivät ole ihan pro-tasoa. Pahoittelut siitä. 

Ja ei, tämä blogi EI ole muuttumassa leivontablogiksi. Lisää pohdiskeuja sun muita on kyllä tulossa :)

Kommentit

  1. Lievitin ylppäristressii leipomalla tän ^.^
    Vaniljauutteesta ja vaniljajauheesta sen verta, et yleensä oo mitään väliä kumpaa käyttää. Nesteen ja jauhojen määrä vaikuttaa lähinnä siihen kuinka hyvin ne sekottuu keskenään ja keksitaikinassa liian paljoi jauhoja voi aina kompensoida tilkalla maitoo.
    Mulla kävi voin kanssa sama juttu, liian kovaa. Pilkoin voin ja jätin keskitehol pyörivään monitoimikoneeseen sokerin kanssa. Sitä mukaan ku sokeri tarttu voihin, voi lakkas tarttumasta vispilään ja sen jälkeen se alko vähitellen pilkkoutuun kunnes siit tuli tasasta. Eli pitää vaan jaksaa vatkata tarpeeks kauan ja pitää rätti kädenulottuvilla koska se roiskuu ihan mukavasti ennen ku alkaa kunnolla sekottuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, hyvä tietää :) kuten sanottua, mä oon keittiössä yks tunari :D oon tehny tän jo kahesti ja molemmilla kerroilla se oli liian kauan uunissa (toisella kerralla ei ollut oma vika). Mutta toivottavasti tykkäsit :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Soittorasiasta

Puhutaan pahaa

Ihan aikuisten oikeesti - koreografin ajatuksia